Τι είναι το Cloud Computing

Τι είναι το Cloud Computing

Τι είναι το cloud computing;

Το Cloud computing είναι η κατ' απαίτηση παράδοση πόρων πληροφορικής μέσω του διαδικτύου με pay-as-you-go τιμολόγηση. Αντί να αγοράζετε, να κατέχετε και να διατηρείτε φυσικά κέντρα δεδομένων και διακομιστές, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε τεχνολογικές υπηρεσίες, όπως υπολογιστική ισχύ, αποθήκευση και βάσεις δεδομένων, ανάλογα με τις ανάγκες από έναν πάροχο cloud, το Amazon Web Services (AWS).

Χρήση του cloud computing

Οργανισμοί κάθε τύπου, μεγέθους και κλάδου χρησιμοποιούν το cloud για μια μεγάλη ποικιλία περιπτώσεων χρήσης, όπως δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, ανάκτηση καταστροφών, email, εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές, ανάπτυξη και δοκιμή λογισμικού, αναλυτικά δεδομένα μεγάλων δεδομένων και εφαρμογές ιστού που απευθύνονται σε πελάτες. Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν το cloud για να ενισχύουν τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης σε πραγματικό χρόνο.

Οφέλη του cloud computing

Ευελιξία

Το cloud σας προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, ώστε να μπορείτε να καινοτομείτε πιο γρήγορα και να δημιουργήσετε σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Μπορείτε να περιστρέφετε γρήγορα πόρους όπως τους χρειάζεστε – από υπηρεσίες υποδομής, όπως υπολογιστές, αποθήκευση και βάσεις δεδομένων, έως Διαδίκτυο των πραγμάτων, μηχανική εκμάθηση, λίμνες δεδομένων και αναλυτικά στοιχεία και πολλά άλλα.

Ελαστικότητα

Με το cloud computing, δεν χρειάζεται να υπερπαρέχετε πόρους εκ των προτέρων για να χειριστείτε τα μέγιστα επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μέλλον. Αντίθετα, παρέχετε το ποσό των πόρων που πραγματικά χρειάζεστε. Μπορείτε να κλιμακώσετε αυτούς τους πόρους προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αυξήσετε άμεσα και να συρρικνώσετε τη χωρητικότητα καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της επιχείρησής σας.

Εξοικονόμηση κόστους

Το cloud σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε σταθερά έξοδα (όπως κέντρα δεδομένων και φυσικούς διακομιστές) με μεταβλητά έξοδα και να πληρώνετε μόνο για IT καθώς το καταναλώνετε. Επιπλέον, τα μεταβλητά έξοδα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα πληρώνατε για να το κάνετε μόνοι σας λόγω των οικονομιών κλίμακας.

Αναπτύξτε παγκοσμίως

Με το cloud, μπορείτε να επεκταθείτε σε νέες γεωγραφικές περιοχές και να αναπτυχθείτε παγκοσμίως μέσα σε λίγα λεπτά. Για παράδειγμα, το AWS διαθέτει υποδομή σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε την εφαρμογή σας σε πολλές φυσικές τοποθεσίες με λίγα μόνο κλικ. Η τοποθέτηση εφαρμογών σε πιο κοντινή απόσταση από τους τελικούς χρήστες μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο και βελτιώνει την εμπειρία τους.

Τύποι cloud computing

Οι τρεις κύριοι τύποι υπολογιστικού νέφους περιλαμβάνουν την Υποδομή ως Υπηρεσία (IaaS), την Πλατφόρμα ως Υπηρεσία (PaaS) και το Λογισμικό ως Υπηρεσία (Saas). Κάθε τύπος υπολογιστικού νέφους παρέχει διαφορετικά επίπεδα ελέγχου, ευελιξίας και διαχείρισης, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το σωστό σύνολο υπηρεσιών για τις ανάγκες σας.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Το IaaS περιέχει τα βασικά δομικά στοιχεία για το cloud IT. Συνήθως παρέχει πρόσβαση σε δυνατότητες δικτύωσης, υπολογιστές (εικονικούς ή σε αποκλειστικό υλικό) και χώρο αποθήκευσης δεδομένων. Το IaaS σας προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ευελιξίας και ελέγχου διαχείρισης των πόρων πληροφορικής σας.

Platform as a Service (PaaS)

Το PaaS καταργεί την ανάγκη να διαχειρίζεστε την υποκείμενη υποδομή (συνήθως υλικό και λειτουργικά συστήματα) και σας επιτρέπει να εστιάσετε στην ανάπτυξη και διαχείριση των εφαρμογών σας. Αυτό σας βοηθά να είστε πιο αποτελεσματικοί, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προμήθεια πόρων, τον προγραμματισμό χωρητικότητας, τη συντήρηση λογισμικού ή την επιδιόρθωση.

Software as a Service (SaaS)

Το SaaS σας παρέχει ένα πλήρες προϊόν που λειτουργεί και διαχειρίζεται ο πάροχος υπηρεσιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα που αναφέρονται στο SaaS αναφέρονται σε εφαρμογές τελικού χρήστη. Με μια προσφορά SaaS, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πώς διατηρείται η υπηρεσία ή πώς γίνεται η διαχείριση της υποκείμενης υποδομής. Χρειάζεται μόνο να σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο λογισμικό.

Έτοιμοι να μεταβείτε στο Cloud;